Home About Awards Events News Resources Certification Projects Construction Tilt-Up Products Directory login

Riverside Pkwy Building 1

Summarize the project's program, features and achievements?

Riverside Parkway Building 1, a 159,000 SF speculative rear load facility, is strategically situated off the main road in Douglasville, GA. This facility is the inaugural structure in a two-building development, designed to optimize the available site area through the innovative use of four angled wall points around its perimeter. These angles not only enhance the building's footprint but also contribute to its distinct architectural aesthetic. The topography of the site, characterized by elevation changes from the main road and the connecting areas between the two buildings, presents unique challenges. These elevation variations necessitate careful planning and design considerations to ensure seamless site development and accessibility.

From the main road, the building's north elevation offers an impressive view, showcasing the accent designs integrated into the structure. This façade is particularly notable for its architectural elements, which enhance the visual appeal of the building. The design incorporates a mix of primary and secondary office entryways, with two primary and three secondary entries. These entry designs are crafted to function independently while complementing each other, creating a cohesive and harmonious overall design. This approach not only adds to the building's aesthetic appeal but also facilitates functional versatility for potential occupants. Overall, Riverside Parkway Building 1 stands out for its innovative design and strategic site utilization, making it a prominent addition to the Douglasville area.

What obstacles were overcome related to the schedule, budget, program, specification, site, etc. on this project?

The development of Riverside Parkway Building 1 faced and overcame several obstacles:

  • Site Obstructions: The presence of electrical power poles and guide wires initially posed a significant challenge. These obstructions had to be relocated to provide the necessary space for crane operations, specifically for tilting wall panels into their designated positions. This relocation required careful planning and coordination to ensure safety and minimal disruption to the construction schedule.
  • Concurrent Construction: Both Riverside Parkway buildings were under construction simultaneously, which introduced complexities in site management and logistics. The need to coordinate activities for both buildings required meticulous scheduling and resource allocation to ensure smooth progress and avoid conflicts between the construction teams.
  • Grading Challenges: The unique topography of the site, with drastic elevation changes between the two buildings, prevented direct access between them. This necessitated remobilization efforts for the construction crew to move between Building 1 and Building 2. Managing these elevation differences required innovative solutions for equipment movement and material transport, ensuring that both buildings could be constructed efficiently despite the challenging terrain.

By overcoming these obstacles, the project team successfully advanced the development of Riverside Parkway Building 1, demonstrating adaptability and strategic problem-solving in the face of complex site conditions.

Please communicate any engineering complexities or unique features of the panel design for this project?

Riverside Parkway Building 1's design incorporates several advanced architectural and engineering features to accommodate the site's unique layout and elevation changes:

  • Three Separate Planes: The building is designed on three separate planes to effectively integrate with the site's topography. This multi-plane design addresses the elevation changes and maximizes the building's footprint within the allowable site area, ensuring efficient use of space.
  • Building Angles: The incorporation of angled wall points around the perimeter makes the design more complex than typical square buildings. These angles require special angled embeds, plates, and joist connections, adding to the engineering complexity and requiring precision in the construction process.
  • Main Entry Wing Panels: The main entry features large, 14-inch thick wing panels with prominent reveals. These panels not only highlight the building's main entry but also provide a visual transition at the façade along the main road.
  • Storefront Window Openings: Large storefront window openings are strategically placed at the main entries along the majority of the north elevation. These windows contribute to an office-like appearance, offering exterior views and allowing natural light to flood the interior spaces.
  • Secondary Office Entry Panels: The secondary office entries are designed with panels that include a 4-foot return wall, which were lifted into place as a single unit. This integrated approach ensures structural integrity and simplifies the installation process.

These design and engineering choices reflect the project's commitment to both functionality and visual appeal, successfully addressing the challenges posed by the site while creating a modern and inviting facility.

What is the potential for this project's impact on the community and/or environment?

The development of Riverside Parkway Building 1 also included significant improvements to the surrounding infrastructure, enhancing accessibility and safety for both the facility and the local community:

  • Improved Road Infrastructure: The project incorporated upgrades to the existing road infrastructure along Riverside Parkway. These improvements facilitated smoother traffic flow and better access to the facility.
  • New Traffic Lights: The installation of new traffic lights at key intersections improved traffic management and safety. These lights help regulate the increased traffic volume expected from the new facility and nearby multifamily housing.
  • Added Sidewalk: A new sidewalk was constructed along the entire length of the main road, enhancing pedestrian safety and connectivity. This addition makes the area more walkable and accessible for residents and employees.
  • Multifamily Housing Integration: The development is strategically located across from new multifamily housing, contributing to a more integrated and community-focused environment.
  • Turning Lanes: The addition of dedicated turning lanes into the facility significantly improves safety for vehicles entering and exiting the site. These lanes reduce the risk of accidents by allowing smoother and more controlled turns, minimizing disruptions to the flow of traffic on Riverside Parkway.

These infrastructure enhancements not only support the operational needs of Riverside Parkway Building 1 but also benefit the broader community by improving safety, accessibility, and the overall appeal of the area.

 
Main banner image for Riverside Pkwy Building 1

Project Location

Douglasville, GA 30135
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team (TCA Members)

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
Randall-Paulson Architects
Engineer:
Bennett & Pless Inc.
Suppliers:
 
Photographer(s):
Brian Gassel

Project Specifics

Project Category:
Production/Manufacturing
Building Types:
Distribution Center
Finishes:
Paint (Textured)
Features:
Angled Panels (Plan-Orientation/Position)
Embedded Items
Reveals
Stacked Panels
Insulation:
Uninsulated
Environmental:
Number of Floors:
1
Number of Panels:
96 panels
Total Floor Area:
159,000 sq ft (14,771 sq m)
Project Footprint:
159,000 sq ft (14,771 sq m)
Largest Panel:
1,585 sq ft (147.2 sq m)