Home About Awards Events News Resources Certification Projects Construction Tilt-Up Products Directory login

Outland Living

Summarize the project's program, features and achievements.

Surrey's Campbell Heights Business Park will remain home for Outland Living, a manufacturing company that provides luxury fire tables, fire pits, and other outdoor recreation items. They have now expanded into this brand-new distribution hub along 36th Ave. Showcasing their fire pits, tables, and outdoor recreation was the inspiration behind the Outland Living feel of the space. The organization's focus is its people and culture, which is accentuated within an expectational staff and games room. Pulling this space together in unique wall paneling and millwork inlay features reflects a level of attention to detail that is above and beyond. Outland's 105,000 -square-foot facility features pops of blue, intentional design elements, and 106 panels. The 2-story tilt-up structure has panels as tall as 36'5" and weighs over 97,416 lbs. The front face of the building has two panels that stand 6' in Infront of the building line, adding depth, definition, and character to the project. One of the biggest obstacles was constructing a tilt-up sizeable industrial building with all new services while protecting as many trees as possible. After successfully overcoming this challenge, the project now brings many job opportunities to the area while maintaining original trees along 194 and 36th. The municipality uses the tree protection strategy implemented with this project to date as a standard of excellence. In addition, it gave the feel of a "warehouse in a forest," aligning with the company ethos of lives in nature.

What obstacles were overcome related to the schedule, budget, program, specification, site, etc. on this project?

Tree retention: Through the negotiation with the City of Surrey Orion Construction proposed to curve the municipal sidewalk around some existing significant trees that existed on site. By doing so we were able to save our client the costs of the tree cutting, replacement, and green city fund fee and met the objectives of the City of Surrey OCP by retaining trees where possible. On-site infiltration: Due to the local watershed and aquifer of this area, we were required to infiltrate our stormwater 100% on-site. Given the geometry of the site and the existing infiltration rates, we proposed a French drain system for this project instead of the storm tech system that was proposed by the civil consultant, resulting in significant cost savings. Offsite road works within the base building schedule: Prior to occupancy of the base building, we had to also deliver two full municipal standard roads along the 36 and 194 street frontages. This added a significant volume of work to the project, all while maintaining the original schedule. We were able to achieve all this through strategic scheduling and resource allocation. Long lead items on glazing: This project was constructed during the covid pandemic and was originally clear anodized aluminum mullions. Through the project, we switched it to black as there was more of this mullion in stock at the time and we were able to secure it for the same price. The client thought that the change added a nice aesthetic.

Communicate any engineering complexities or unique features of the panel design for this project.

The front face of the building has two panels that stand 6' in Infront of the building line, adding depth, definition, and character to the project.

What is the potential for this project's impact on the community and/or environment?

The project will bring many jobs to the area and maintain original trees along 194 and 36th. The tree protection strategy that was implemented with this project is used by the City of Surrey to date as a standard of excellence.

 
Main banner image for Outland Living

Project Location

Surrey, BC V3Z 1A5
Canada

Project Images

Search Project Database

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team (TCA Members)

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
 
Engineer:
Weiler Smith Bowers Structural Engineers
Suppliers:
 
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Distribution
Building Types:
Distribution Center
Finishes:
Paint (Flat)
Features:
Reveals
Insulation:
Sandwich Panel (Composite)
Environmental:
Number of Floors:
2
Number of Panels:
106 panels
Tilt-Up Wall Area:
49,816 sq ft (4,628 sq m)
Total Floor Area:
105,000 sq ft (9,755 sq m)
Project Footprint:
85,960 sq ft (7,986 sq m)
Tallest Panel:
36 ft 5 in (11.10 m)
Widest Panel:
28 ft 5 in (8.66 m)
Largest Panel:
743 sq ft (69.0 sq m)
Heaviest Panel:
97,416 lbs (44,187 kg)
Tallest Cantilever:
14 ft 1 in (4.29 m)
Longest Spandrel:
27 ft 4 in (8.33 m)