Home About Awards Events News Resources Certification Projects Construction Tilt-Up Products Directory login

Ivins City Hall

Summarize the project's program, features and achievements.

The new city hall is a 15,000 square foot, single-story building constructed with colored tilt-up concrete. The exterior of the building was constructed using varying colored concrete panels that feature differing depths and sandblasting for aesthetic and texture. The concrete structure was sandblasted using elements of the surrounding geography, including lava rock. Encircling the city hall is a unique desert garden. The garden embraces the geography and landscape of the city with large red rock to resemble Red Mountain, Joshua trees and a monument that was donated by the city's namesake and pioneer, Antony Ivins. The interior of the city hall includes a beautiful lobby with a customer service widow, open office spaces for staff, and new city council chambers that feature large windows with a panoramic view of Red Mountain. The main lobby and corridor have a striking polished concrete floor that incorporated black lava rock for color and texture. One of the most unique and eye catching features of the City Hall is the rammed earth wall. The wall spans from the outside of the building through the lobby of the interior to allow it to be highly visible to visitors. Soils and rocks from areas throughout the city of Ivins, including resident's yards, were used to create the wall that visually reflects the natural red rock formations and scenery of the city. This wall is 2 feet thick and meant to symbolize earth, water, and work which is the theme of Ivins City. Ivins City Hall is highly efficient in the way it was constructed, the unique heating and cooling system and the incorporated solar power, allow the building to be net-zero. The building uses a geothermal heating and cooling system that draws water from an underground aquifer over 300 feet below the parking lot on a loop, rather than using outside air to cool the building. The Ivins City Hall project was completed both on time and on budget despite times of such uncertainty. The entire project team constantly reviewed the work to ensure it exceeded client expectations. Open communications with all parties involved through meetings, technology, and regular walk-throughs helped keep all levels of workers on a high standard of quality. Ivins City will benefit for years to come with very little maintenance costs and high energy efficiency.

What obstacles were overcome related to the schedule, budget, program, specification, site, etc. on this project?

The Ivins City Hall project was completed both on time and on budget despite times of such uncertainty. The entire project team constantly reviewed the work to ensure it exceeded client expectations. Open communications with all parties involved through meetings, technology, and regular walk-throughs helped keep all levels of workers on a high standard of quality. Ivins City will benefit for years to come with very little maintenance costs and high energy efficiency.

Communicate any engineering complexities or unique features of the panel design for this project.

This project incorporated a unique roof and wall combination. The team utilized tilt-panel walls with GLB roof supports and metal roof epic deck. This method provided a clean underside surface to the roof deck with minimal beams that were aesthetically pleasing. The team was able to incorporate various roof offsets with clerestory windows to allow for natural light.

What is the potential for this project's impact on the community and/or environment?

One of the most unique and eye catching features of the City Hall was the rammed earth wall. Soils and rocks from areas throughout the city of Ivins, including resident's yards, was used to create a wall that visually reflected the natural red rock formations and scenery of Ivins. This wall is 2 feet thick and meant to symbolize earth, water, and work. The wall was created using a conveyer system while crews laid the local sand and rock in different layers, then added water and a hardening agent before being squeezed down with electric tampers. The wall stretches from the outside of the building through the lobby inside the building. It was very important to the city to have a building that was energy efficient. The project includes a large solar grid to ensure that the building is net-zero for power. The team incorporated the solar power system into the covered parking structure. Even further, the city hall utilizes a unique geothermal heating and cooling system. The geothermal field includes pipes that are located nearly 300 feet below the parking lot where they pull water up into the building on a loop, where it is then either cooled or heated from its 65-degree temperature. Each room/office is individually climate controlled with VRF units.

 
Main banner image for Ivins City Hall

Project Location

Ivins, UT 840738
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team (TCA Members)

General Contractor:
Hughes General Contractors, Inc.
Concrete Contractor:
 
Architect:
 
Engineer:
 
Suppliers:
 
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Government
Building Types:
Office
Finishes:
Stain
Features:
Reveals
Insulation:
Post Applied (Interior)
Environmental:
Number of Floors:
1
Number of Panels:
41 panels
Tilt-Up Wall Area:
6,250 sq ft (581 sq m)
Total Floor Area:
15,000 sq ft (1,394 sq m)
Project Footprint:
12,244 sq ft (1,137 sq m)
Tallest Panel:
19 ft 5 in (5.92 m)
Widest Panel:
12 ft 7 in (3.84 m)
Heaviest Panel:
68,636 lbs (31,133 kg)
Longest Spandrel:
30 ft 3 in (9.22 m)