Home About Awards Events News Resources Certification Projects Construction Tilt-Up Products Directory login

Link 200

Summarize the project's program, features and achievements?

The Link 200 project, located at the northwest corner of 200 Street and 56 Avenue in Langley City, British Columbia, Canada, stands as a remarkable example of modern light industrial development. This two-building strata project comprises 16 small bay strata units and two offices, showcasing innovative design, sustainability, and community integration. Building A features third-floor offices situated above typical warehouse and mezzanine units. This layout maximizes space utilization and provides a unique blend of office and industrial functions within the same structure. An outdoor patio space on the third story of Building A includes a cantilever soffit made from APC panels that mirror the painted concrete tilt panels, creating a cohesive and aesthetically pleasing facade. The use of dark walnut longboard in the soffits of the eyebrow canopies adds a stylish accent to the building's exterior, enhancing its visual appeal and blending seamlessly with the surrounding commercial area.

A distinctive feature of Link 200 is the totem art installed at the corner of 200 Street and 56 Avenue. This artistic element not only serves as a landmark but also reflects the cultural heritage and community spirit of Langley City. Both buildings in the project share access and parking facilities, promoting efficient use of space and resources. This design ensures convenience for tenants and visitors, fostering a collaborative environment. The warehouses at Link 200 are designed with enhanced features to suit their commercial surroundings, including modern architectural elements and functional layouts that meet the needs of contemporary businesses.

In line with sustainability goals, EV chargers are installed for all 18 units, supporting the transition to electric vehicles and reducing the carbon footprint of the development. Safety is a paramount concern at Link 200, demonstrated by the inclusion of a fire exit that spans the second-floor roof. This design feature ensures quick and safe evacuation in case of emergencies. The construction of Link 200 involved significant engineering complexities, particularly in the design and implementation of the tilt-up concrete panels. Building A comprises 39 panels with a total surface area of 21,948 square feet, the largest panel measuring 847 square feet. Building B includes 20 panels with a total surface area of 10,189 square feet, the largest panel measuring 885 square feet.

The Link 200 project exemplifies a successful blend of innovative design, sustainability, and community-focused features. With its unique architectural elements, thoughtful amenities, and strategic location, Link 200 not only meets the demands of modern businesses but also contributes positively to the local community and environment. This project sets a new standard for light industrial developments and serves as a model for future projects in the region. The integration of practical and aesthetic elements, combined with a commitment to sustainability and safety, highlights Link 200 as a premier development that enhances the commercial landscape of Langley City.

What obstacles were overcome related to the schedule, budget, program, specification, site, etc. on this project?

One of the primary challenges was the small site, which required meticulous planning and coordination to optimize the use of available space. The limited area posed logistical difficulties for construction activities, material storage, and equipment movement. The team implemented strategic planning to ensure smooth project execution without compromising efficiency or safety. Another significant obstacle was the site's single entrance and exit, which required careful management to avoid congestion and ensure the smooth flow of construction traffic. The team developed a detailed traffic management plan, coordinating deliveries and construction activities to minimize disruptions and maintain steady progress.

The project's location at the busy intersection of 200th Street and 56th Avenue added another layer of complexity. Managing construction activities in such a high-traffic area required coordination with local authorities to ensure safety and minimize impact on the surrounding community. The team worked closely with city officials to implement traffic control measures, ensuring minimal disruption to the daily flow of vehicles and pedestrians.

Additionally, the project faced a concrete strike, which threatened to delay the construction schedule. The team quickly adapted by engaging alternative concrete suppliers, adjusting the construction sequencing, and maintaining open communication channels to mitigate delays. Their proactive approach ensured that the project remained on track despite the disruption.

Please communicate any engineering complexities or unique features of the panel design for this project?

The Link 200 project showcased several engineering complexities and unique features in the panel design, particularly in Building A. One notable complexity was the edge lift transfer procedure required for the elevator panels. This procedure demanded precise engineering and execution to ensure the safe and accurate placement of these panels. The elevator panels had to be lifted and transferred with exceptional care to maintain their structural integrity and alignment.

Additionally, the project required incorporating additional structural support and fireproofing for the exit corridor across the roof. This corridor was designed to provide a safe evacuation route in case of emergencies, necessitating a robust structural framework to support the added weight and ensure stability. The fireproofing measures were critical to meeting safety standards, requiring the use of specialized materials and techniques to enhance fire resistance.

In summary, the engineering complexities and unique features of the panel design for Link 200, such as the edge lift transfer procedure for elevator panels and the additional structural and fireproofing requirements for the roof exit corridor, exemplify the innovative solutions and technical expertise required to deliver this successful project.

What is the potential for this project's impact on the community and/or environment?

Strategically located at the bustling intersection of 200 Street and 56 Avenue in Langley City, this development enhances the local economy by providing 16 small bay strata units and two office spaces. This creates job opportunities and attracts businesses to the area. The growth in commercial activity stimulates economic development and attracts additional investments, thereby enhancing the overall prosperity of Langley City.

The project's design, a testament to our commitment to environmental stewardship, incorporates numerous sustainable features. The installation of EV chargers for all 18 units supports the transition to electric vehicles, significantly reducing greenhouse gas emissions and promoting sustainable transportation. The use of energy-efficient materials and construction techniques further reduces the project's carbon footprint, aligning with broader environmental goals.

Aesthetically, the development integrates seamlessly with the surrounding area, with modern architectural elements like dark walnut longboard soffits and APC panels that enhance the visual appeal. The totem art installation at the corner of 200 Street and 56 Avenue adds cultural significance and enriches the community's identity, reflecting local heritage and fostering a sense of pride among residents. The shared access and parking facilities between the two buildings not only optimize land use but also prioritize safety, reducing congestion and ensuring a secure environment. The additional structural support and fireproofing measures for the rooftop exit corridor further enhance the safety and well-being of occupants.

 
Main banner image for Link 200

Project Location

Langley, BC V3A 1M7
Canada

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team (TCA Members)

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
 
Engineer:
 
Suppliers:
 
Photographer(s):
Andrew Fyfe

Project Specifics

Project Category:
Office
Building Types:
Warehouse
Finishes:
Paint (Flat)
Features:
Embedded Items
Reveals
Insulation:
Sandwich Panel (Composite)
Environmental:
Number of Floors:
3
Number of Panels:
59 panels
Total Floor Area:
60,920 sq ft (5,659 sq m)
Project Footprint:
37,245 sq ft (3,460 sq m)
Tallest Panel:
47 ft 3 in (14.40 m)
Widest Panel:
37 ft 11 in (11.56 m)
Largest Panel:
885 sq ft (82.2 sq m)
Heaviest Panel:
103,788 lbs (47,077 kg)