Marshall, Neil & Pauley Corporate Headquarters

A manufacturer’s representative for a wide variety of commercial and industrial HVAC equipment, Marshall, Neil & Pauley sought a new corporate headquarters that would enable efficiency yet also serve as a master showroom. As such, the architect conceived the 30,654 square foot building’s skin in a way that allows all surfaces to contribute to the intention and organization of the building.

For example, the owner wanted to integrate a cooling tower and treatment system for their customers to tour and see their products. The selected pattern has a “differentiated repeat” theme that is employed thematically with color, openings and revetments in a way that allowed a hierarchical homogeneity on all elevations based upon the specific layout of spaces. The exterior colors of respite blue, lazy grey and ice cube white build on the quilt theme and are accented with a blue tinted glass curtain wall and a polycarbonate translucent panel.

Tilt-Up construction was selected because the method offered cost-efficiency, time savings as well as design flexibility. The architect stated that Tilt-Up provided them with sheets of construction that could be stitched together, creating a wall made of individual components woven into a three-dimensional wrapper. The smaller strips of exterior skin also facilitated a relatively economical billowing effect on the major façade. Angular and tapered panels were integrated into the design as well.

Tilt-Up also provided the design flexibility to create a uniform flow between the windows and panels, as well as the entry and warehouse interior and exterior.

With a construction schedule of 485 days, this building was designed to provide optimal office and warehouse efficiency yet also is fitting for use in sales and tours.

 
Main banner image for Marshall, Neil & Pauley Corporate Headquarters

Project Location

Houston, TX` 77064
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
Powers Brown Architecture
Engineer:
Cardno Haynes Whaley, Inc.
Meadow Burke
Suppliers:
Meadow Burke
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Office
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Number of Panels:
40 panels
Tilt-Up Wall Area:
30,074 sq ft (2,794 sq m)
Total Floor Area:
30,654 sq ft (2,848 sq m)
Project Footprint:
28,284 sq ft (2,628 sq m)
Tallest Panel:
39 ft 6 in (12.04 m)
Widest Panel:
26 ft 3 in (8.00 m)
Largest Panel:
1,004 sq ft (93.3 sq m)
Heaviest Panel:
100,400 lbs (45,541 kg)
Tallest Cantilever:
4 ft 0 in (1.22 m)